Danny Dobbelaere | Een letterlijke liefde voor het boek

Danny Dobbelaere | Een letterlijke liefde voor het boek (foto Johan Martens)

 

   
       
   


Letters
| Danny Dobbelaere | Een letterlijke liefde voor het boek

 

   
   

GENT - Het Iijkt wat raar, maar sommige mensen zijn gek op letters. Gedïukte letters, letters in lood of in hout, reuzegroot of piepklein, leesbaar of onleesbaar. Vader Ronald en zoon Reinhart Ergo zijn zo'n rare vogels. Deze Gentse typofielen vinden het zeer jammerlijk dat de traditionele boekdrukkunst radicaal verdwijnt. Zij zijn dan ook een klein beetje redders van een stukje cultuur. Teksten met de hand en in loden letters zetten, de teksten op bibliofiele wijze drukken op een handpers, de bladen liefdevol inbinden ... Het zijn activiteiten die in onze technologische maatschappij als "oubollig" bestempeld worden.

"Ik heb altijd al een passie gehad voor letters", vertelt Rein Ergo. "Maar mijn activiteiten begonnen pas echt toen ik een berg letters kon kopen van een oude drukker. Je kon die een paar jaar geleden kopen voor een prikje. Het was alleen een hele karwei om die heterogene massa te ordenen en in kasten te stoppen. Met een soort naïef plezier begonnen vader en zoon een verzameling letters aan te leggen. Veel drukkers zijn blij als ze hun oude spullen van de hand kunnen doek. Hun ambacht moet immers plaats maken voor de nieuwste technologieën. Ondertussen hebben de Ergo's al zo'n zeshonderd letterkasten bij elkaar gesprokkeld. Rein Ergo las, net als zijn vader, de geschriften van grote typografen: Tschichold, Van Krimpen, Morison ... Die leeservaring leidde tot een tekst, een boek, een magnum opus. Vader en zoon begonnen met het inventariseren van hun lettertypes. De eigenzinnige catalogus is opgenomen in hun fraaie uitgave Letters. Deze uitgave is een echt verzamelobject en bestaat uit een houten doos, bekleed met kunstig bedrukt papier. In de doos vind je naast de lettercataloog een aantal affiches met citaten (gezet met grote houten letters), experimentele letterdruksels, van RonaId Ergo en een letterschilderijtje van Rein. Er zijn drie versies van deze doos. Vader en zoon werken allebei met een eenvoudige handpers. Het zetten en drukken is arbeidsintensief, maar de arbeidsvreugde is des te groter. De uitgaven zijn niet goedkoop en eigenlijk alleen bestemd voor de echte liefhebber, de verzamelaar, de bibliofiel. Dit soort boeken of mappen trotseren natuurlijk de tijd en dat is hun kracht en charme.

RonaId Ergo is al zo'n vijftien jaar doende met zijn Prentenier. Hij gaf werk uit van onder andere Hölderlin, Seuphor en Seifert en Vlaamse dichters als J.L. De BeIder, Wies Moens en Jo Gisekin. De gedichten of het proza worden geïllustreerd met grafiek. De oplagen schommelen tussen de tien en dertig exemplaren. Rein Ergo is nog een prille typograaf-drukker en heeft nog niet zoveel druksels uitgegeven met zijn Ergo Pers. Hij realiseerde onlangs een mooi boekje met kunstenaar Thierry De Cordier. Rein Ergo probeert hedendaagse kunst en poëzie te combineren met de "oude" boekdrukkunst. Zo geeft hij een nieuwe inhoud aan een traditionele kunstvorm en verkondigt op deze manier zijn liefde voor typografie, de "hoedster van alle kunsten".

Letters, een uitgave van De Prentenier en Ergo Pers, verscheen in 1993.

Letters verscheen in een oplage van 40 genummerde en gesigneerdee exemplaren. Afmetigen 25 x 34 cm.

 

   
   

 

       

 

 

 
 

 

 

     

 

 

 
     
     
 

 

 

     
Pers

Jan Van Hove, Lof van de letter | Ambachtelijk drukken heeft nog toekomst, De Standaard, 5-6 februari 1994

Danny Dobbelaere, Een letterlijke liefde voor het boek
Danny Dobbelaere was verbonden aan de Vakgroep Vormgeving van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Hij heeft ook een uitgeverij, Zegwerk.

 

 

 

     
 
   

 

[1] Danny Dobbelaere | Een letterlijke liefde voor het boek, Het Volk, 9 mei 1994

     
 
       
       
       
       
       
     
-- InstanceEnd -->